Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Galerijná noc prinesie tri pohľady na Zvolenský zámok

Na archívnej snímke Zvolenský zámok. Foto: TASR/Michal Svítok

Návštevníci zámku budú mať zároveň možnosť vidieť miesta, kde sa uplynulé leto natáčala filmová rozprávka Johankino tajomstvo.

Zvolen 21. mája (TASR) - Pohľady kurátora, historika a spisovateľa na Zvolenský zámok ako na pevnosť, ktorá bola súčasťou protitureckej fortifikácie, prinesie dnešná Noc múzeí a galérií v Slovenskej národnej galérii (SNG) na Zvolenskom zámku.

Ako uviedla pedagogička galérie Mária Ťavodová, hovoriť na túto tému budú od 18.00 h Martin Čičo – kurátor grafiky SNG, Pavol Maliniak – historik z Filozofickej fakulty UMB z Banskej Bystrice a spisovateľ Juraj Červenák.



Ešte predtým (od 15.00 h) sa na zámku uskutoční divadelné predstavenie pre rodiny s deťmi v podaní Divadla Hotel Mária - Gulliverov denník, a tiež tvorivý ateliér a vystúpenie šermiarskej skupiny Ricasso. Návštevníci zámku budú mať zároveň možnosť vidieť miesta, kde sa uplynulé leto natáčala filmová rozprávka Johankino tajomstvo.

Od 19.30 h si dospelí môžu pozrieť digitálne pracovisko SNG, kde uvidia "vychytávky", ktoré priniesla digitalizácia diel v zbierkach SNG. Noc v SNG na Zvolenskom zámku ukončí netradičná prehliadka, zameraná na jeho menej známu históriu konca 19. a prvej polovice 20. storočia.



Tento rok okrem kvalitného programu budú môcť návštevníci SNG na Zvolenskom zámku, Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene, Múzea SNP v B. Bystrici, Stredoslovenského múzea v B. Bystrici, Literárneho a hudobného múzea v B. Bystrici, ako aj Stredoslovenskej galérie v meste pod Urpínom využiť po zakúpení vstupenky do múzeí a galérií v čase od 16.00 h do 23.00 h bezplatnú MHD prepravu a jazdu historickým parným vláčikom na trase Zvolen – Banská Bystrica.