Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Obete holokaustu si pripomenú filmom o hrdinke Chavive Reikovej

Záber z filmu Návrat do horiaceho domu. Foto: screenshot youtube.com

Príslušníčka britskej spravodajskej služby, aktivistka a zanietená sionistka prišla pomáhať do krajiny svojho detstva počas SNP v roku 1944. Nacisti ju zajali a zavraždili v Kremničke.

Banská Bystrica 27. januára (TASR) - Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, ktorý pripadá na 27. január, si Banskobystričania uctia spomienkovým podujatím v Záhrade - Centre nezávislej kultúry. V slovenskej distribučnej premiére tam uvedú dokumentárny film Návrat do horiaceho domu venovaný hrdinke Chavive Reikovej.

Na podujatí, ktoré dnes o 18.00 h organizuje občianska platforma Nie v našom meste a spoločnosť Anzio sa zúčastní aj režisérka filmu Anna Grusková, s ktorou bude po filme beseda.

Dokument predstavuje pozoruhodnú ženu, ktorej život a osud, ale i smrť, sú späté s Banskou Bystricou. Prináša nielen množstvo neznámych archívnych materiálov, spomienky pamätníkov a putovanie po stopách Chavivy na Slovensku, v Londýne a Izraeli, ale najmä príbeh príťažlivej osobnosti, ktorý môže inšpirovať aj dnes. Príslušníčka britskej spravodajskej služby, aktivistka a zanietená sionistka prišla pomáhať do krajiny svojho detstva počas SNP v roku 1944. Nacisti ju zajali a zavraždili v Kremničke.



Film Návrat do horiaceho domu mal premiéru vlani v novembri v Banskej Bystrici pri príležitosti nedožitých stých narodenín Chavivy Reikovej.

"Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripomína utrpenie miliónov židovských mužov, žien a detí, ktorí sa stali obeťami nacistickej mašinérie. Dátum 27. január bol zvolený Valným zhromaždením OSN v roku 2005, pretože práve v tento deň bol Červenou armádou oslobodený koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz -Birkenau," dodal Rado Sloboda z platformy Nie v našom meste.