Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Cez Salamandrové slávnosti otvoria Európske dni kultúrneho dedičstva

Banská Štiavnica, archívna snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Hlavný program otváracieho ceremoniálu sa uskutoční v Kostole sv. Kataríny o 16.00 h s účasťou ministerky kultúry SR Ľubice Laššákovej (Smer-SD).

Banská Štiavnica 28. augusta (TASR) - Súčasťou programu tohtoročných Salamandrových slávností, ktoré budú v Banskej Štiavnici 5. až 7. septembra, bude aj slávnostné otvorenie Európskych dní kultúrneho dedičstva (EDKD).

"V rámci Salamandrových dní 2019 sa v Banskej Štiavnici uskutoční otvárací ceremoniál EDKD 2019, ktorý sa bude konať vo štvrtok 5. septembra. Súčasťou dňa bude aj odovzdávanie ocenení časopisu Pamiatky a múzeá na Starom zámku so začiatkom o 12.00 h," konštatuje v informatívnej správe k podujatiu Rastislav Marko z banskoštiavnického mestského úradu.

Hlavný program otváracieho ceremoniálu sa uskutoční v Kostole sv. Kataríny o 16.00 h s účasťou ministerky kultúry SR Ľubice Laššákovej (Smer-SD). "Otvárací ceremoniál sa bude niesť v duchu 18. storočia, obdobia, kedy Banská Štiavnica zažívala najväčší rozkvet a rozvoj. Pripomenieme si ho výtvarným umením, hudbou a baníckym facigerským obradom," priblížil Marko.

Salamandrové slávnosti budú aj tento rok pozostávať z oficiálnej časti, ktorú doplní kultúrny program pre verejnosť. Oficiálna časť bude už tradične obsahovať Šachtág, pokračovať bude Valným zhromaždením Slovenskej banskej komory, slávnostným zasadnutím mestského zastupiteľstva a ukončia ju celoslovenské oslavy Dňa baníkov, geológov, hutníkov a naftárov.

Najväčším lákadlom slávností je piatkový Salamandrový sprievod, ktorému bude predchádzať sprievod baníckych spolkov. V kultúrnom programe na Námestí sv. Trojice nebude chýbať medzinárodný detský folklór, vystúpenia lokálnych interpretov a večerné vystúpenia Adama Ďuricu či Veroniky Rabady.

"Sobotný program na Námestí sv. Trojice bude zameraný podobne ako v minulosti na deti. Ako zvyčajne, aj v tomto roku bude súčasťou podujatia dvojdňový trh na Námestí sv. Trojice. V kultúrnom programe nebudú chýbať ani ďalšie pomaly už tradičné podujatia – semináre, Burza minerálov, odborný seminár, Deň otvorených dverí v Slovenskom banskom archíve a podobne," dodal Marko.