Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Prečo bol čepiec pýchou vydatej ženy, zodpovie výstava v múzeu

V Thurzovom dome Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici tento týždeň otvorili v poradí už tretiu etnografickú výstavu v tomto výstavu, tentoraz s názvom Čepiec - pýcha vydatej ženy. Foto: TASR/Dušan Hein

Výstava v Thurzovom dome v Banskej Bystrici prezentuje viac ako 200 čepcov z 33 dedín zo štyroch regiónov stredného Slovenska.

Banská Bystrica 24. augusta (TASR) – Milovníci slovenských ľudových tradícií by si nemali dať ujsť výstavu Čepiec - pýcha vydatej ženy, ktorú v Thurzovom dome otvorilo Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici. Pred mesiacom oslávilo 125. výročie svojho založenia.

Výstava prezentuje viac ako 200 čepcov z 33 dedín zo štyroch regiónov stredného Slovenska, medzi ktorými nechýbajú ani obce z Podpoľania, Horehronia, Novohradu, či Hontu. Návštevníci výstavy si okrem jedinečných čepcov zo zbierok Stredoslovenského múzea môžu pozrieť aj ukážky tradičných ženských účesov z Poník, Heľpy alebo Bzovíka a tiež svadobné truhlice, do ktorých si ženy pripravovali svoje veno.

"Okrem ochrannej a ozdobnej funkcie čepiec v minulosti určoval aj postavenie ženy v spoločnosti. Tak ako sa u slobodných dievčat vyzdvihovala prirodzená krása bohatých vlasov, u vydatej ženy sa táto ozdoba zámerne potláčala. Tradícia snímania venca z hlavy mladuchy a jej zavitie do čepca, takzvané čepčenie, pretrvala až dodnes, a to nielen na Slovensku, ale u Slovanov vôbec," vysvetľuje kurátorka výstavy a etnografka Stredoslovenského múzea Jana Nahálková.

Výstavu, prezentujúcu krásy slovenských zvykov a bohatstvo ľudových tradícií môžu návštevníci v Thurzovom dome obdivovať až do 5. októbra tohto roku.



Fotogaléria: Výstava Čepiec - pýcha vydatej ženy