Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Bystrica sa dnes večer rozsvieti namodro, podporí tým autistov

Na snímke vpravo autista za pomoci opatrovateľky pracuje v tvorivej dielni v domove sociálnych služieb Drahuškovo v Krajnom. Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Centrum Banskej Bystrice sa dnes večer rozsvieti namodro pri príležitosti Svetového dňa povedomia o autizme, za ktorý bol Organizáciou Spojených národov označený 2. apríl.

Banská Bystrica 1. apríla (TASR) – Centrum Banskej Bystrice sa dnes večer rozsvieti namodro pri príležitosti Svetového dňa povedomia o autizme, za ktorý bol Organizáciou Spojených národov označený 2. apríl. Mesto sa tým zapojí do celosvetovej kampane "Rozsvieť modrú".

V historických priestoroch radnice sa najprv uskutoční vernisáž obrázkov detí a mladých ľudí trpiacich autizmom "Takto vidím svet ja". Začína sa dnes o 10.00 h a bude spojená s informačnou a osvetovou kampaňou o problematike autizmu. O 20.00 h sa potom na Námestí SNP stretnú rodiny a ich priaznivci, ktorých sa autizmus dotýka. Na znak autizmu v meste zapália sviečky a svetlo z modrých kahancov bude jeho symbolom. Namodro bude vysvietený historický objekt Barbakanu i nákupného centra Europa.

"Mesto podporuje celosvetové kampane, ktoré sa zameriavajú na ekologické, sociálne či iné celospoločenské problémy. Samospráva sa 29. marca zúčastnila na ekologickej akcii Hodina Zeme 2015 vypnutím pouličných lámp na niektorých úsekoch mesta a čiastočným vypnutím osvetlenia Hodinovej veže. Teraz primátor Ján Nosko prevzal záštitu nad podujatiami, ktorých cieľom je zvýšiť povedomie o autizme," uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Sekerešová.

Dodala, že podporu ľuďom trpiacim autizmom môže vyjadriť ktokoľvek, stačí, ak si 2. apríla, na Svetový deň povedomia o autizme, oblečie niečo modré.