Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Bystrica je krajšia, vyviezla 352 veľkoobjemových kontajnerov odpadu

Aj tohtoročná jarná akcia Za krajšie mesto 2015, ktorou si Banskobystričania každoročne skrášľujú a skvalitňujú životné prostredie, mala podľa magistrátu mimoriadny úspech.

Severný obchvat Banská BystricaBanská Bystrica 6. mája (TASR) – Aj tohtoročná jarná akcia Za krajšie mesto 2015, ktorou si Banskobystričania každoročne skrášľujú a skvalitňujú životné prostredie, mala podľa magistrátu mimoriadny úspech. Zo všetkých kútov mesta sa vyviezlo 352 veľkoobjemových kontajnerov a odstránilo 57 ton biologicky rozložiteľného odpadu. Ľudia počas uplynulých víkendov čistili verejné priestranstvá, okolia bytových i rodinných domov od komunálnych a rastlinných odpadov.

"Teší nás každoročný záujem obyvateľov o akciu, ktorá prináša viditeľne čistejšie mesto. Počas upratovania si v niektorých častiach mesta ľudia varili guľáš, inde sa spievalo a hralo na gitarách. Verím, že každý občan, ktorý sa zapojil, je motivujúcim príkladom pre svoje okolie,"
uviedol Michal Štúber z Oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev Mestského úradu v Banskej Bystrici.

Vyčistiť mesto pomohli aj školy, občianske združenia a neziskové organizácie ako napríklad Kultúrne združenie Rómov Slovenska, Bosí karmelitáni, Občianske združenie New Faces, Slovenská agentúra životného prostredia a mnohé ďalšie.

"Na čistotu Banskej Bystrice má nezanedbateľný vplyv aj aktivita verejnoprospešných pracovníkov, ktorí denne odstraňujú z verejných priestranstiev desiatky vriec komunálneho odpadu. Treba si však uvedomiť, že niekoľko aktivačných pracovníkov nevyčistí celé 78-tisícové mesto. Jednoduchšie je vzniku odpadov predchádzať ako ho neskôr prácne odstraňovať," dodal vedúci oddelenia odpadového hospodárstva, Peter Suchý.

Ako magistrát upozornil, najbližšie chystá mobilný zber nebezpečného odpadu - autobatérie a batérie, farby, fotografický papier, lieky, motorové, jedlé, minerálne a syntetické olej, olejové filtre či odpadové chemikálie.