Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

B.Bystrica: Víkend sa ponesie v znamení baníckej i cisárskej vizitácie

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Sobotňajší program vyvrcholí koncertom tria La Gioia na Námestí SNP.

Banská Bystrica 20. júla (TASR) – Banská Bystrica bude hostiť viac ako 600 domácich i zahraničných baníkov počas tradičnej oslavy kultúrneho dedičstva - Cisárskej vizitácie, ktorá sa začína v piatok (24.7.). Za uplynulé dva ročníky sa na tejto akcii v meste pod Urpínom zúčastnilo asi 9000 návštevníkov. Tento rok sa však ponesie v znamení 8. stretnutia banských miest a obcí Slovenska, čomu organizátori prispôsobili i názov, a teda pôjde o Banícku vizitáciu. Starobylé mesto si zároveň pripomenie 760 rokov od chvíle, keď sa stalo slobodným kráľovským mestom.

"Som hrdý, že sláva baníctva je živá dodnes a 8. stretnutie banských miest a obcí bude hostiť tento rok práve naše mesto. Spomienkou na členov cisárskeho rodu si pripomenieme banícku tradíciu a históriu nášho medeného mesta. Očakávame synergiu týchto dvoch podujatí, navyše v čase, keď si pripomíname 760. výročie udelenia výsad Banskej Bystrici kráľom Belom IV. Takže verím, že to bude zaujímavý víkend, plný spoločenských, kultúrnych a sprievodných podujatí, že námestie sa zaplní a všetci si prídeme na svoje. Sme pripravení stať sa centrom osláv a privítať všetkých v medenej Banskej Bystrici," uviedol dnes banskobystrický primátor Ján Nosko.

Dejiskom slávnostného otvorenia 8. stretnutia banských miest a obcí sa stane v piatok areál Múzea SNP. O 17.00 h nebude chýbať šachtág, teda slávnosť, na ktorej sa prijímajú noví členovia do stavu baníckeho. Predchádzať im bude slávnostné rokovanie Prezídia Slovenskej baníckej spoločnosti a rokovanie Rady Združenia baníckych spolkov a cechov Slovenska.

Sobotňajší (25.7.) program bude venovaný baníckej muzike, zborom a dychovkám zo známych banských miest. Sláva baníctva ožije i vďaka slávnostnému sprievodu baníkov a tradičnej Cisárskej vizitácii, ktorá začína o 17.30 h a je dobovou rekonštrukciou návštevy najstaršieho syna Márie Terézie Jozefa II. a jeho brata Leopolda II. po banských mestách.

"Tradíciu Cisárskej vizitácie sme po prvý raz zrealizovali v roku 2013. Opäť sa presunieme v čase o viac ako 250 rokov do minulosti a všetkým návštevníkom ukážeme, ako veľkolepo kedysi prichádzala vzácna cisárska návšteva z Viedne do nášho mesta," priblížil režisér podujatia Michal Spišák.

Aj tento rok je pripravený pestrý sprievodný program. V Stredoslovenskom múzeu Banská Bystrica bude výstava k výročiu návštevy korunných princov a "Banícke všeličo". Na svoje si prídu aj tí, ktorých zaujíma razenie mincí a ryžovanie zlata. Sobotňajší program vyvrcholí koncertom tria La Gioia na Námestí SNP.