Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Štiavnica pripravuje Festival peknej hudby

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Festival si po celé roky zachovával ráz širokej palety hudobných žánrov. Organizátori nechceli zostať len pri jednonástrojových koncertoch klasickej hudby, rocku či džezu a inak to nebude ani teraz.

Bratislava 18. júla (TASR) – Banská Štiavnica bude 26. až 29. júla miestom 19. ročníka Festivalu peknej hudby. Riaditeľ festivalu, popredný slovenský violončelista a pedagóg Eugen Prochác sa inšpiroval ideou osláviť tohtoročné 100. výročie vzniku ČSR, asi najvýznamnejšie výročie našich dejín a dramaturgia festivalu je tak zastúpená českými a slovenskými hudobníkmi.

Festival si po celé roky zachovával ráz širokej palety hudobných žánrov. Organizátori nechceli zostať len pri jednonástrojových koncertoch klasickej hudby, rocku či džezu a inak to nebude ani teraz. Na festivale vystúpi jedna z najvýznamnejších harfistiek na svete Jana Boušková, ktorá symbolicky otvorí festival v Lapidáriu Starého zámku Smetanovou Vltavou z cyklu Má vlast (26. 7.). Na jej sólovom vystúpení bude znieť aj hudba J. S. Bacha, A. Dvořáka či E. Parisha Alvarsa.

Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, ktorý vystúpi v druhý deň festivalu (27. 7.) v rímskokatolíckom Kostole sv. Kataríny, má takisto moravskú stopu. Obaja lídri orchestra, súčasný aj zakladajúci, odtiaľ pochádzajú. Bohdan Warchal (1930 – 2000) viedol orchester celých 40 rokov. Jeho nástupcom sa stal Edwald Danel (1956), ktorý je umeleckým vedúcim orchestra od roku 2001. Slovenský komorný orchester vystúpi s programom venovaným slovenskému skladateľovi Iljovi Zeljenkovi. Dramaturgia večera bude doplnená aj o diela Vivaldiho, Mozarta a Griega. Ako sólista sa predstaví violončelista Eugen Prochác.

Highlightom tohtoročného festivalu budú dva československé súbory, jeden jazzový a jeden violončelový. V priestoroch štiavnického Kultúrneho centra pozývajú organizátori na večerný koncert československého jazzového Big bandu Matúša Jakabčica (28.7.) s hosťkou Ester Wiesnerovou. Záverečný koncert (29. 7.) v reprezentatívnych priestoroch Rytierskej sály Starého zámku bude patriť premiérovému vystúpeniu violončelového kvarteta Czecho-Slovak Cello Quartet, kde sa predstavia renomovaní violončelisti z Česka (Aleš Kaspřík, Petr Nouzovský) a zo Slovenska (Eugen Prochác, Ján Slávik).

Okrem koncertov v Banskej Štiavnici organizátori už tradične pripravili aj dopoludňajšie koncerty v jej okolí. Česká baroková a klasická hudba v podaní českých umelkýň naplní barokové priestory Kaplnky Kaštieľa vo Sv. Antone na dopoludňajšom koncerte 28. júla. Publiku sa predstaví flautistka Clara Nováková a čembalistka Monika Knoblochová. V kúpeľnom mestečku Sklené Teplice vystúpia 29. júla slovenskí jazzoví interpreti, saxofonista Erik Rothenstein a klaviristka Zita Slavíčková.

Sprievodným podujatím festivalu bude vernisáž výstavy pôvodom českej výtvarníčky žijúcej na Slovensku Květoslavy Fulierovej v priestoroch Knižnice Starého zámku (27. 7.). Rodáčka z Olomouca, má k hudbe blízky vzťah, bola aktívnou huslistkou.

Organizátorom festivalu je Hudobné centrum a O. Z. Pekná hudba. Vstupenky na koncerty sú dostupné v sieti Ticketportal alebo v Informačnom centre v Banskej Štiavnici.

TASR informovala Ivana Schwarz.