Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Štiavnica chystá bazár nepotrebných vecí, hitom sú gramofóny

Banská Štiavnica Foto: TASR/Jozef Poliak

Bazár organizuje múzeum už jedenásty rok.

Banská Štiavnica 20. júla (TASR) - Nádvorie Kammerhofu opäť zaplnia haraburdy. Slovenské banské múzeum (SBM) totiž organizuje ďalší ročník obľúbeného Bazáru (ne)potrebných vecí, ktorý mnohí poznajú ako Haraburdy.

V piatok a sobotu (24. a 25. júla) sa budú predávať starožitnosti, starodávne dekorácie, riad, nábytok, sklo, "vercajg" a ďalšie unikáty. "Ľudia môžu nepotrebné veci doniesť aj na predaj. Akékoľvek veci okrem šatstva, výnimkou sú kroje či uniformy," priblížila Anna Ďuricová zo Slovenského banského múzea.

Bazár organizuje múzeum už 11. rok. Podľa Ďuricovej sú v súčasnosti hitom najmä staré gramofóny a LP platne. Už tradične je záujem aj o starožitnú keramiku, tej je však už pomenej. "Najčastejšie, čo sa ponúka, sú šálky, kuchynské riady, rôzne prebytky z domácnosti," podotkla.

Predaj nepotrebných vecí priláka každý rok množstvo ľudí. Obľúbeným je nielen medzi miestnymi, ale aj návštevníkmi mesta a ľuďmi z okolitých miest. "Často ho tiež navštevujú miestni chalupári. Sú už stálymi zákazníkmi, vždy sa pýtajú, čo je nové," podotkla Ďuricová.

Ak niekto prinesie vec hodnú do expozície, Slovenské banské múzeum ju odkúpi. "To bol aj zámer, že veľa vecí sa berie do múzea, do nášho fondu. Išlo napríklad o hodiny "švarcvaldky", rôzne výšivky, súčasti krojov, banské veci ako lampy, ktoré sú pomerne vzácne a tu sa ešte občas objavia," dodala Ďuricová.

Okrem nastávajúceho víkendu sa bazár bude na nádvorí Kammerhofu konať ešte aj v dňoch od 27. júla do 1. augusta a 10. až 12. septembra v čase od 10.00 do 16.00 h.