Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Podnikateľ Boris Kollár neprišiel vypovedať v kauze vraždy R. Deáka

Na archívnej snímke podnikateľ Boris Kollár Foto: TASR/Pavel Neubauer

Prokurátor i obhajoba jedného z obžalovaných Mareka T. sa zhodla na čítaní jeho výpovede z prípravného konania.

Banská Bystrica 19. mája (TASR) – Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici dnes pokračoval proces so siedmimi obžalovanými, ktorých špeciálna prokuratúra viní zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 – Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a tiež zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny známej ako sýkorovci.

Pred senátom ŠTS mal dnes vypovedať aj podnikateľ Boris Kollár, ale neprišiel. Prokurátor i obhajoba jedného z obžalovaných Mareka T. sa zhodla na čítaní jeho výpovede z prípravného konania.

Mareka T. obžaloba viní z objednávky vraždy Deáka. Motívom jeho činu mal byť údajne majetkový prospech a snaha získať Deákov podiel, ktorý mal spoločne s bratmi Diničovcami v prípade objektu na Kollárovom námestí v Bratislave. Obžalovaný tvrdí, že je nevinný a objednávku vraždy Deáka dôrazne popiera.

Na návrh jeho obhajoby dnes vypovedal svedok Martin Sečanský, ktorý s Deákom kedysi podnikal. Ako uviedol, s Deákom ho zoznámil práve Kollár, s ktorým sú priatelia od detstva. Po roku 1989 Sečanský a Deák začali spolu podnikať. Ich aktivity sa sústredili na výrobu nealkoholických nápojov. Sprivatizovali topoľčiansku sódovkáreň, trávili spolu veľa času, chodili spolu i na služobné cesty do zahraničia.

V bratislavskej Dúbravke na Bagarovej ulici v stredu, 20. októbra 1999 večer o 20.10 h zavraždili doteraz dvaja neznámi páchatelia známeho podnikateľa Romana Deáka, ktorý mal blízko k bývalej časti podsvetia, vedenej nebohým Eduardom Diničom. Na archívnej snímke je Mercedes Romana Deáka, pri ktorom bol Deák zastrelený.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


"Pamätám si ho ako seriózneho a poctivého podnikateľa až do času, kým ním prestal byť. Spočiatku bol veľmi milý človek, ale postupom času bol konfliktný, nedalo sa s ním byť. Konfliktne sme sa aj rozchádzali," reagoval Sečanský na adresu zavraždeného podnikateľa Deáka. Ich cesty sa vraj rozišli okolo roku 1995–1996.

Podľa svedka sa Deák sám vylúčil z ich spoločného podnikania a vie, že začal mať iné, zvláštne aktivity s bratmi Diničovcami. S tým on nechcel mať nič spoločné. O aké konkrétne išlo, nepovedal, aj s ohľadom na prítomnosť matky zavraždeného Deáka v súdnej sieni. Vie tiež, že s Deákom podnikal i obžalovaný Marek T., aj s ním sa svedok pozná odmalička.

Marek T. ešte na začiatku procesu vyhlásil, že k Deákovi prechovával rešpekt. "Od roku 1996 sme už nemali žiadne spoločné obchodné aktivity. Nemal som, aké peniaze od neho žiadať. Tento motív nemá žiadny racionálny základ, rovnako ani snaha získať Deákov podiel."

Na hlavnom pojednávaní na lavici obžalovaných dnes zo siedmich mužov sedeli iba dvaja – Marek T., ktorého nedávno prepustili z väzby na slobodu, a Martin K., prezývaný Rybička. Ten čelí obžalobe z účasti na vražde Deáka a členstva v zločineckej skupine. Už predčasom priznal svoju vinu. Alojz K., známy ako Lojzo Čistič, a Ivan C., prezývaný Vinco-Vincko, ktorí sú za mrežami, požiadali, aby proces pokračoval v ich neprítomnosti. Údajný šéf gangu sýkorovcov Róbert L., známy pod prezývkou Kýbel, je na úteku, rovnako ako Martin B., prezývaný Rus. Koná sa voči nim ako ujdeným. Ďalší obžalovaný Jozef R., nazývaný Potkan ešte pred začiatkom procesu požiadal senát ŠTS, aby pojednával v jeho neprítomnosti. V súčasnosti je vo väzbe v Maďarsku.