Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

B. BYSTRICA: Vianočné stromčeky ľudí zahrejú, poslúžia aj na dekoráciu

Ilustračné foto Foto: TASR/Alexandra Moštková

Vianočné ozdoby Banskobystričanov poslúžia na výrobu tepla a pomôžu aj v rámci pripravovanej environmentálnej akcie organizovanej pre deti.

Banská Bystrica 7. januára (TASR) – Vianočné stromčeky, ktoré zdobili banskobystrické Námestie SNP, mestské časti a príbytky Banskobystričanov, poputujú na ďalšie spracovanie. Poslúžia na výrobu tepla a pomôžu aj v rámci pripravovanej environmentálnej akcie organizovanej pre deti.

"Vianočný stromček, ktorý bol od vlaňajšieho decembra súčasťou Námestia SNP skončí v rukách Banskobystričanov v podobe rôznych predmetov," uviedla dnes hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová.

"Prejavili sme záujem o vianočný stromček, ktorého demontáž by sa mala uskutočniť v piatok (9.1.). Materiál zo stromčeka sa použije v rámci environmentálnej akcie spojenej s výchovou detí a mládeže a zameranej na triedenie a zhodnocovanie odpadu," doplnil Jozef Pivka zo spoločnosti Marius Pedersen, ktorá si ho odvezie.

Vianočné stromčeky sa však využijú aj pri obnove detských ihrísk, lavičiek na sídliskách a konáre pôjdu na štiepku, ktorá sa využije ako dekorácia pri realizácii náhradných výsadieb.

Počas štvrtka (8.1.) začne spoločnosť PROGRES-HL s demontážou vianočnej výzdoby na Námestí SNP, na Dolnej ulici a na Námestí Š. Moysesa. Len čo odstráni výzdobu, začnú sa vianočné stromčeky z banskobystrických mestských častí odstraňovať.

"Odvoz stromčekov pri kontajneroch sa začína vo štvrtok. Nasledujúce dni sa bude realizovať dva razy do týždňa, potom podľa potreby. Stromčeky poslúžia na výrobu tepla do príbytkov Banskobystričanov. Stromčeky, ktoré budú z mestských častí, pôjdu na štiepku a mulč. To poslúži na ochranu náhradnej výsadby pred nepriaznivými klimatickými podmienkami, ale aj na dotváranie estetického hľadiska," dodal Peter Suchý, vedúci oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev magistrátu.

Predpokladané ukončenie prác mesto odhaduje na 14. január.