Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici pribudnú špeciálne kontajnery na elektroodpad

Ilustračné foto. Foto: TASR - Tomáš Halász

Zber elektroodpadu i použitých batérií a akumulátorov je financovaný z príspevkov výrobcov, ktorí na trh uvádzajú elektrospotrebiče, elektrické zariadenia, batérie a akumulátory.

Banská Bystrica 4. júna (TASR) - Banskobystričania môžu od júna triediť už aj nepotrebný drobný elektroodpad, akým sú napríklad fény, mixéry, kalkulačky, rádiá, telefóny, menšie elektrické náradie či hračky, ale i batérie a akumulátory. V meste postupne umiestnia 20 špeciálnych červeno-bielych kontajnerov. Prvý osadili v pondelok pri vstupe k jednému z bytových domov na Ulici Trieda SNP.

"Mať čisté a zdravé mesto je pre nás dôležité. Preto som rád, že v Banskej Bystrici pribudne 20 červeno-bielych kontajnerov, ktoré umožnia obyvateľom triediť nepotrebný elektroodpad. Ich výhodou je, že sú ľuďom dostupné kedykoľvek a nemajú otváracie hodiny ako napríklad zberné dvory," konštatoval primátor Banskej Bystrice Ján Nosko. Mesto je druhým krajským, celkovo šiestym na Slovensku, kde majú kontajnery určené na triedenie a zber malých elektrospotrebičov.

"V tomto roku môže využívať červeno-biele kontajnery už viac ako 200.000 obyvateľov," zdôraznil Ronald Blaho, konateľ organizácie zodpovednosti výrobcov ASEKOL SK. "Za rok a pol fungovania sme prostredníctvom nich vyzbierali už viac ako 16 ton drobného elektra, čo je veľmi dobrá správa pre životné prostredie," dodal.

Zber elektroodpadu i použitých batérií a akumulátorov je financovaný z príspevkov výrobcov, ktorí na trh uvádzajú elektrospotrebiče, elektrické zariadenia, batérie a akumulátory.

Podľa Blaha sa na výrobcov podľa zákona o odpadoch vzťahuje princíp rozšírenej zodpovednosti, to znamená, že výrobcovia sú zodpovední za nakladanie s výrobkami z ich produkcie i po skončení jeho životného cyklu, teda vo fáze elektroodpadu či použitých batérií a akumulátorov. Výrobcovia majú povinnosť zabezpečiť plnenie stanovených limitov zberu, zhodnotenia a recyklácie, ktoré sa každoročne zvyšujú.