Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Areál bývalých kasární ožíva, sú tam byty, komunitné centrum i záhrada

Vo Zvolene 1. decembra 2011 odovzdali do užívania 112 nájomných bytov bežného štandardu. Byty vznikli rekonštrukciou štyroch vybraných objektov v areáli bývalých Hronských kasární v časti Unionka. Foto: TASR

Do bývalých Hronských kasární vo Zvolene, ktoré vyprázdnili vojaci niekedy na prelome tisícročí, sa pomaly vracia život.

Zvolen 19. mája (TASR) - Do bývalých Hronských kasární vo Zvolene, ktoré vyprázdnili vojaci niekedy na prelome tisícročí, sa pomaly vracia život. Mesto Zvolen ich prebralo od Ministerstva obrany SR koncom roka 2008, pričom v areáli sa nachádzalo dovedna 18 objektov. Dnes je už päť budov prerobených na bytové domy, v areáli sa nachádza komunitné centrum aj komunitná záhrada.

Štyri bytovky bežného štandardu (spolu 112 bytov) a jedna bytovka nižšieho štandardu (23 bytov), sú dnes plne obsadené. Na obnovu budov a výstavbu bytov sa použila dotácia z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR vo výške viac ako 1 milión eur a tiež prostriedky z úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) vo výške približne 2,85 milióna eur. Z mestského rozpočtu sa použilo 189.000 eur.

V bývalej štábnej budove kasární pôsobí od roku 2012 komunitné centrum Romano Jilo určené na vzdelávacie a iné terénne a komunitné aktivity. Na rekonštrukciu komunitného centra sa použilo 151.122 eur, z toho 77.380 eur boli prostriedky z Európskeho fondu sociálneho rozvoja, plus spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu. Zvyšok tvorili financie mesta.

Okrem toho od januára 20114 je v areáli bývalých kasární aj Centrom environmentálnej a etickej výchovy Živica realizovaný projekt komunitnej záhrady slúžiacej na pestovanie plodín pre potreby tamojších obyvateľov.

Ako pre TASR uviedol hovorca Mestského úradu vo Zvolene Martin Svatuška, mesto má záujem využiť celý areál, bude však závisieť od možností rozpočtu a najmä mimorozpočtových prostriedkov, kedy sa pristúpi k realizácii ďalších úprav bývalých kasární.